Τι είναι το 520; Κάντε κλικ εδώ

logo_361

του Γιάννη Παναγόπουλου, Προέδρου της ΓΣΕΕ

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΓΣΕΕ ότι το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης είχε εξαντληθεί και ότι δεν ήταν πλέον διατηρήσιμο, οι κυβερνήσεις της χώρας, την τελευταία δεκαετία, συνεχίζουν να το τροφοδοτούν με δανειακούς πόρους χωρίς παράλληλα να διενεργούν τις απαραίτητες διαρθρωτικές προσαρμογές και εξωστρέφειες.


Αυτή η κυβερνητική επιμονή στην διατήρηση ενός παρωχημένου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε μια τεράστια δημοσιονομική κρίση, όπως και κατέληξε, μόλις το διεθνές περιβάλλον περιήλθε σε υφεσιακή κατάσταση (εξαιτίας της Ευρωατλαντικής τραπεζικής κρίσης).

Οι κυβερνητικές πολιτικές χρεοκόπησαν το κράτος!


Ακολούθησε -υποχρεωτικά- το Μνημόνιο και η εγκατάσταση της Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ,ΕΕ) για να διασωθεί το κράτος από τη χρεοκοπία.    

Η υπαγωγή της διακυβέρνησης της χώρας μας σε διεθνή επιτήρηση κατά το τελευταίο έτος, σημαίνει την ένταξή της σε μία μακρά περίοδο λιτότητας η οποία οδηγεί όλη την οικονομία στην ύφεση και έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την εκτεταμένη ανεργία και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού.


Από τη μία πλευρά, η μισθωτή εργασία δέχθηκε και δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα. Από την άλλη πλευρά, αδιαμφισβήτητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί επίσης ένα πλήγμα αφού το εισαγωγικό μοντέλο ανάπτυξης έχει καταρρεύσει.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν έναν από τους μεγάλους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι απόρροια των «λουκέτων» είναι και η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 15,1% και 756.000 εγγεγραμμένους ανέργους, περίπου 190.000 άτομα περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2010, επιβεβαιώνονται τις προβλέψεις τις ΓΣΕΕ ότι δηλαδή, η πραγματική ανεργία θα ξεπεράσει το 2011 το 20%.


Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι μισθοί μειώνονται, καταστρατηγούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα και ο εφιάλτης της ανεργίας ταλανίζει κάθε εργαζόμενο, τα καρτέλ και οι μονοπωλιακές τους πρακτικές, κρατούν τις τιμές στα ύψη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις ακριβότερες της Ευρώπης.


Η απάντηση του Κινήματος Πολιτών στη δυσμενή κατάσταση που βιώνουμε είναι: Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά στο βαθμό βεβαίως που η προστιθέμενη αξία είναι ελληνική, που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αφού υπάρχουν και οι ταλαίπωροι μετανάστες που όλοι αγνοούν.


Το σύνθημά μας μεταφράζεται ως εξής: καταναλώνω ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να αυξηθεί η ζήτηση των ελληνικών προϊόντων. Να αυξήσουν οι επιχειρήσεις την παραγωγή τους και κατ΄ επέκταση να δημιουργήσουν επενδύσεις και να προσλάβουν εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους θα αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη ενισχύοντας έτσι, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, η όποια πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών πρέπει να ασκείται με μέτρο και να έχει φυσικά και κοστολογικά όρια.


Είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να ενισχύσουμε τον Έλληνα παραγωγό, έμπορο, βιοτέχνη ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.


Βεβαίως το εισόδημα των καταναλωτών δεν πέφτει από τον ουρανό αλλά δημιουργείται μέσα, κυρίως, από την απασχόληση.

Κατά συνέπεια, η αύξηση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, είναι ταυτόσημη με την αύξηση της απασχόλησης και αυτή μπορεί να προέλθει κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.


Καλούμε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις επιχειρηματικές και κοινωνικές ευθύνες τους αναπτύσσοντας την εξαγωγική τους δραστηριότητα στηριζόμενοι στις ικανότητες, τις δεξιότητες και τη δέσμευση των εργαζόμενων μισθωτών.


Το κίνημα πολιτών είναι ένα κίνημα υπό όρους αλληλεγγύης από την μια κοινωνική τάξη στην άλλη: Των προμηθευτών και των καταναλωτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Ωστόσο, η ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης για εμάς, δε σημαίνει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά και αξιοπρεπή εργασία για όλους. Σημαίνει, τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και αυστηρά και παραδειγματικά μέτρα κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν άψογες συνθήκες εργασίας, αυστηρή τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και μισθούς που να ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες αλλά και τη συνεισφορά και τις προσδοκίες των εργαζόμενων μισθωτών.

Περαιτέρω, σημαίνει, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και ορθολογική τιμολόγηση. Σημαίνει τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας καθώς και των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών των επιχειρήσεων.


Το Κίνημα Πολιτών, προάγει μία καταναλωτική κουλτούρα, η οποία είναι προσανατολισμένη στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγει ο τόπος μας. Εάν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα δημιουργήσουμε ασπίδα όχι μόνο ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές αλλά και ενάντια στην ακρίβεια η οποία επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο καθένας ατομικά αλλά και όλοι μαζί, οφείλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά ώστε να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό αυτή την κρίση, να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και τη μισθωτή εργασία η οποία σηκώνει τα μεγαλύτερα βάρη από τα δυσβάσταχτα και άδικα μέτρα που της έχουν επιβληθεί.