Τι είναι το 520; Κάντε κλικ εδώ

logo_361

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», τις οποίες «ακολούθησαν» χιλιάδες επισκέπτες το διήμερο 30 & 31 Μαΐου 2011, απολαμβάνοντας γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΕΣΤΙΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και το ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος τα προϊόντα τους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, φέτα, γάλα, κατίκι Δομοκού, γραβιέρα Νάξου, αυγοτάραχο, γλυκά του κουταλιού, ούζο, αλλαντικά, ζυμαρικά, αυγά, μαστίχα από τη Χίο, κρόκος από την Κοζάνη, φασόλια από την Καστοριά, χυμοί, κομπόστες, ντομάτες, σταφίδες, μπαχαρικά, λαχανικά από το Τυμπάκι Κρήτης, μήλα Ζαγοράς Πηλίου και άλλα ελληνικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε ειδική τελετή, την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, η ΕΣΤΙΑ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.) τίμησαν την Διευθύντρια του Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Καθηγήτρια κα Αντωνία Τριχοπούλου για τη συνεπή μακρόχρονη προσφορά της στην προώθηση της ελληνικής διατροφής και ιδιαίτερα του ελληνικού ελαιολάδου, του εθνικού μας προϊόντος και βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής. Την τιμητική πλακέτα της ΕΣΤΙΑ παρέδωσε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΕΣΤΙΑ και Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) «Στο πρόσωπό σας, δήλωσε ο κ. Καββαθάς απευθυνόμενος στην κα Τριχοπούλου, τιμούμε όλους όσους στηρίζουν, προβάλλουν και προωθούν την ελληνική γαστρονομία». Ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑ επεσήμανε επίσης την ανάγκη εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τις οποίες κάλεσε να ανοίξουν τα φτερά τους και για τις αγορές του εξωτερικού. Ο κος Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ., αναφερόμενος στην επί σειρά ετών πορεία της κας Τριχοπούλου τόνισε ότι «δεν είναι τυχαία τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις με τις οποίες έχει τιμηθεί, μεταξύ των οποίων και ο Χρυσός Σταυρός της Τιμής με τον οποίο την παρασημοφόρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας». Η κα Τριχοπούλου ευχαρίστησε τους δύο φορείς και επεσήμανε ότι η εκδήλωση αυτή είναι σημαντική γιατί έφερε κοντά παραγωγούς τοπικών Ελληνικών προϊόντων, επιστήμονες, γαστρονόμους και καταναλωτές. Η προώθηση των προϊόντων αυτών έχει σαφώς σημασία για την υγεία, καθώς πρόκειται για προϊόντα κατά κανόνα υγιεινά, αλλά και για τη διατήρηση της γαστρονομικής μας παράδοσης, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, την απασχόληση του αγροτικού πληθυσμού και την εθνική οικονομία.

Μία ακόμα γυναίκα η γνωστή γαστρονόμος και συγγραφέας Μαρία Λόη, ανακηρύχθηκε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ από τον ΣΕΒΙΤΕΛ, για το πάθος και την επιμονή της στα ελληνικά προϊόντα. Την ειδική τιμητική πλακέτα παρέδωσε στην κα Μαρία Λόη ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νίκος Κανελλόπουλος. «Είναι γνωστό σε όλους τους φορείς του Τουρισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, ότι η γαστρονομία αποτελεί προτεραιότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Το λάδι, το γιαούρτι, τα βότανα, τα τυριά και τα παραδοσιακά μας γλυκά είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα της ελληνικής γαστρονομίας που μας καθιστούν μοναδικούς. Αυτή την μοναδικότητα υπηρετεί και η ΕΣΤΙΑ, και η Λέσχη Αρχιμαγείρων, και για αυτό το λόγο άνθρωποι όπως η Μαρία Λόη αξίζουν την προσοχή και την στήριξή μας.

Ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, επεσήμανε ότι «η Μαρία Λόη στην πραγματικότητα είναι μια πρέσβειρα της Ελλάδας και ως εκ τούτου έχω έναν ακόμα λόγο να τη βραβεύσω για το έργο της στο κτίσιμο της φήμης του ελληνικού ελαιολάδου».

Η κα Κωνσταντίνα Μπέη, Γενική Γραμματέας Τουρισμού, χαιρετίζοντας την εκδήλωση δήλωσε: «Η εκδήλωση Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές ήταν μια πολύ σημαντική πρώτη επαφή με τον κόσμο, η οποία ελπίζουμε ότι θα επαναληφθεί, προκειμένου να αναδειχτεί παγκόσμια η ελληνική διατροφή. Ο κόσμος δοκίμασε, πλησίασε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τους στόχους του Κινήματος Πολιτών».

Ο κος Δημήτρης Ασημακόπουλος, Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ανέφερε ότι ήλθε η ώρα να ανακαλύψουμε πάλι την αξία της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στον τουρισμό κα την επισκεψιμότητά μας στο παραδοσιακά φιλόξενο ελληνικό κατάλυμα σε κάθε σημείο της πατρίδας μας. Να επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητές μας. Να «αυτοεπενδύσουμε» στις δικές μας δυνάμεις. Να μας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να αναμορφώσουμε την καταναλωτική μας συνείδηση. Να μας ανακαλύψουμε από την αρχή».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών, τ. Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Μπέης επεσήμανε ότι η αύξηση κατά 20% της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων αντί εισαγόμενων θα φέρει 10 δις. ευρώ το χρόνο επιπλέον στην εθνική μας οικονομία και θα δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του κ. Μιχάλη Γκλεζάκου καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση Παραρτήματος CHEF'S CLUB OF GREECE στην Βόρεια Αμερική με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και ανακήρυξε τα πρώτα μέλη του Παραρτήματος, ως φίλων της Λέσχης. Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κος Μίλτος Καρούμπας δήλωσε ότι «ξεκινάει μια νέα προσπάθεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων μέσα από το Παράρτημα Βορείου Αμερικής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αμερικής, με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας και παράλληλα την εκπαίδευση αμερικανών σεφ, από αρχιμαγείρους - μέλη της Λέσχης, στις σύγχρονες τεχνικές της ελληνικής γαστρονομίας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά επί μέρους εκδηλώσεων, όπως:

  • η παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σαλάτας 500 κιλών, από 100 περίπου σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων (Chef's Club of Greece), η οποία στη συνέχεια διανεμήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης, και ένα μέρος παραδόθηκε στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
  • μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου από τον γευσιγνώστη – χημικό Βασίλη Καμβύση, και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.).
  • η πρωτοβουλία ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST από την Λέσχη Αρχιμαγείρων, προτάσεις δηλαδή υγιεινού ελληνικού πρωινού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες, η Λέσβος. Μια γενική παρουσίαση του ελληνικού πρωινού σε gourmet έκδοση.
  • δημιουργία γευστικών συνταγών από τη Μαρία Λόη
  • δημιουργία της Υδρογείου των Γεύσεων, διαμέτρου 1,5 μέτρου, με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.